måndag 22 februari 2010

Ämnesteoretisk handledning & tankar kring dagen

Jag vill först nämna att jag representerade min grupp idag under handledningen pga. att de andra gruppmedlemmarna var hemma pga. sjukdom. Jag tog åt mig uppdraget att dokumentera och ställa frågor som förhoppningsvis skulle leda till nya kunskaper, tankar och idéer om hur vi ska fortsätta vårat arbete med undervisningstemat. Till viss del hade mina förhoppningar besvarats men inte alls enligt mina förväntningar av hur jag tidigare har upplevt syftet med ett handledningstillfället. Läs mer om det nedan.

Idag var det bokad handledning tillsammans med Krister Karlsson i G204. Jag vet inte vad vi i gruppen hade för förväntningar men det skulle bli intressant och se ifall vi kunde få lite större klarhet med det vi kommit fram till hittills. Underlaget som vi skickade kunde uppfattas som stort eftersom vi inte riktigt har kommit överens om vad vi vill arbeta med inom det naturvetenskapliga fenomenet ljus, men vi hade en del tankar. En av tankarna var hur ljuset reflekteras på olika ytor som en blank yta, som till exempel spegeln. Responsen jag fick från Krister när jag gav honom förslaget var positivt och det kändes bra att vi fortsatte resonera och reflektera hur vi i gruppen skulle kunna experimentera med ljuset i förhållande till ytor och jämföra det med spegelns yta. Krister frågade mig om vad för sorts ljuskälla vi hade tänkt använda i gruppen och jag visste inte riktigt, men enligt Krister var hans rekommendation solen. Krister gick också igenom ljusets färger och att rött ljus är snabbare än blått ljus. Det beror på att det röda ljuset inte har lika mycket energi som atomerna kan utnyttja och atomen i sin tur "spottar" snabbt ut ljuset igen. Det blåa ljuset har större energi och det det tar längre tid för atomerna att behandla den. När han förklarade skillnaden relaterade han det till en verklighetstrogen händelse som gjorde det lättare för mig i alla fall att förstå.

Handledningstillfället fortsatte med att Krister visade oss olika exempel på experiment som vi kunde använda oss av i relation till undervisningstemat. Det gav mig en och annan intressant tanke kring hur vi i gruppen skulle kunna visa eleverna mer praktiskt med hur ljuset reflekteras på olika ytor. Krister poängterade ofta att ljusets färger är en väsentlig del om vi skulle arbeta med det.

I det stora hela var jag inte alls nöjd med tillfället som vi fick. Anledningen var att jag inte direkt blev något klokare och det tror jag beror dels på att Krister inte var på påläst över vad våra uppgifter hade för mål och syfte och att det i slutändan gjorde det svårt för honom att på något sätt kunna ge mig tydlig vägledning på vad jag helst ska söka kunskap om. Jag kan inte skylla Krister för detta. Jag vill bara framhäva min misstänksamhet över hur väl påtänkt det här tillfället och kursen egentligen är. Nu talar jag för mig själv och mina åsikter över hur jag hittills har för intryck och uppfattning kring kursens innehåll. Personligen finner jag naturvetenskapen som ett mycket intressant område att lära sig mer om och det vore synd och skam om jag skulle tappa mitt intresse och engagemang. Därför anser jag att handledningstillfället skulle kunna ha förberetts på ett bättre sätt än vad jag upplevde det som att vara idag.

Imorgon ska jag, Maria och Eva sitta tillsammans och diskutera över hur vi ska fortsätta vårat arbete med ljus och även fortsätta läsa böcker och dokumentera det vi finner som väsentlig kunskap om ljus och dess egenskaper.

Krister hade intressanta böcker som jag noterade vara intressanta att kolla vidare i framöver:

Lilla Labbet av Mick Manning & Brita Sandström
Fysikbegrepp och experiment av Bo Rönnlund
Försök med fysik - Hans Persson

Förra veckan besökte jag Skövde stadsbibliotek och fann en annan bra bok:

Materia och energi av Jens Härstedt

2 kommentarer:

  1. Hej!

    Tack för ett intressant samtal innan lunchen idag, tisdag, ser fram emot att även i bloggen ta del av de tankar som vi diskuterade. Lycka till i ert fortsatta arbete. Nu har jag läst igenom alla era inlägg och ser fram emot att både få del av och delta i er process.

    Lycka till!

    SvaraRadera
  2. Även jag har besökt biblioteken och införskaffat mig en del litteratur för vår ämnesteoretiska fördjupning. Dessa är:
    Vågrörelselära, akustik och optik (av Jonas Persson)
    Empire of Light (av Sidney Perkowitz)
    Light (av Michael I. sobel)
    Miljöfysik, energi och klimat (av Mats Areskoug)
    Fysik för gymnasieskolan B
    Fysik naturvetenskapsprogrammet kurs B

    Har även lånat en fysikbok av min bror:
    Physics concepts & connections (fourth edeition av Art Hobson)

    Dessa tror jag kan ge oss mycket kring själva änmet Ljus...

    SvaraRadera