På natten står fotosyntesen still eftersom det inte finns något solljus, men cellerna fortsätter att jobba.
Växter behöver koldioxid för fotosyntesen och djur och människor andas ut koldioxid genom cellandning. I våra celler sker fotosyntesen baklänges. Om man istället eldar trä kommer också koldioxid, vatten och energi att frigöras. Detta sker enligt samma reaktion som vid cellandning, men det finns en skillnad, förbränningsreaktionen kan ske först efter att antändningstemperaturen på trä har uppnåtts. Denna är 300˚C. Cellandningsreaktion sker hos människan vid bara 37 ˚C. Detta eftersom det i kroppen finns ämnen som sänker aktiveringsenergi från 300˚C till 37 ˚C. Cellandningsreaktionen kontrolleras av kroppen.
Vi behöver alltså ha en balans mellan växter och djur för att få rätt balans mellan syre och koldioxid i luften. Man brukar säga till exempel att ett stort träd bildar syre för cirka fem personer. Överskott av koldioxid, som vi människor har orsakat med att förbränna fossila växter och djur, det vill säga olja, kol och naturgas som normalt inte ingår i kolets kretslopp och som levande växter inte har kapacitet att tar upp, bidra till växthuseffekten. Regnskogar och andra skogar huggs ner, skogsskövling leder till att mindre koldioxid kan bindas i växtligheten. Ett överskott av växthusgaser uppstår också från jordbrukets utsläpp av metan. Detta gör att växthuseffekten förstärks och temperaturen ökar som i ett växthus.
Vad är växthuseffekten?
Solens kortvågiga ljusstrålar passerar i stort sett genom växthusgaserna (vattenånga, koldioxid och metan) i atmosfären. Jordytan värms upp och reflekterar i sin tur ut värmestrålning (långvågig strålning), men den hindras av växthusgaserna och en del av värmen strålas tillbaka till jorden. Jorden hålls varmare tack vare växthuseffekten, utan en naturlig växthuseffekt skulle medeltemperatur på jorden vara -18˚C.
(www. human – academy.com)
(www. planetraddarna.se)
Planeträddarna är ett frågespel om energi och värme som barnen spelar on-line och kan vara ett utmärkt komplement till naturvetenskapligt undervisning i skolan. Denna innehåller även en gästbok där barnen kan skriva in kommentarer, funderingar kring framtidens frågor som är högaktuella idag, klimat, miljö och energi. De kan även lämna in tips på vad man kan göra själv eller i skolan. Dessa samlas och publiceras under Livs tips. Ni kan provspela och se…
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar