Livet på jorden, de första DNA-molekylerna, uppstod ur livlös materia för över tre miljarder år sedan. Både atmosfärens sammansättning och jordens temperatur var gynnsamma för att liv skulle uppstå. I atmosfären fanns kväve, väte, ammoniak, metan, vätesulfid och vattenånga, men inte syre. När liv på jorden uppstod samlades aminosyror, glukos och nukleinsyror i havsvattnet eftersom det inte fanns bakterier som kunde bryta ner dem. Efter en tid började vissa molekyler producera liknande molekyler – ”levande” molekyler har fötts. Man har lyckats skapa liknande föreningar genom att ultraviolett strålning genomstråla en gasblandning som motsvarar uratmosfären, eller genom att leda elektricitet i gasblandning. I naturen kan inte liv längre uppkomma på det här sättet, eftersom de organiska föreningarna skulle oxideras.
Aminosyror är en av de centrala föreningarna i den levande naturen. Man känner till 26 enkla aminosyror. Organismerna skapar aminosyror genom att bryta ner proteiner med hjälp av vatten.
Glukos är ett av de viktigaste kolhydraterna och används som energikälla av djur och växter. Beteckningen druvsocker kommer av att den förekommer i vindruvor , där den dock inte är den enda sockerarten. Druvsocker skapas genom fotosyntes.
Nukleinsyror är molekyler som i cellen lagrar de genetiska uppgifterna och överför dem, och upprätthåller genetiskt styrda funktioner.
Oxidering är en reaktion där en atom tar emot elektroner. Oxidering är bland annat brand och förmultning. För att oxideringen ske måste det finnas ett annat ämne som kan ta emot elektroner. En motsatt reaktion till oxidering är reducering som är en reaktion där en atom tar emot elektroner.
Proteiner är komplexa organiska ämnen med hög molekylvikt. Tillsammans med polysackarider, fetter, och nukeinsyror utgör proteinerna huvudbeståndsdelen i allt levande.
Idag uppstår liv bara ur andra levande organismer. Levande organismer kan föröka sig och överföra sin arvmassa till följande generationer. Alla organismers grundstruktur består av en cell, förutom virus och viroider som befinner sig på gränsen mellan den levande och den livslösa naturen. Virusen kan bara utvecklas inne i andra organismers celler, eftersom virus saknar förmåga att bygga upp protein. Viroider är mindre än virus och orsakar många olika växtsjukdomar. Levande organismer använder energi för att motstå yttre fysikaliska krafter, medan livslösa ting helt och hållet är utlämnade åt fysikens lagar.
(Respons, Universum och natur, 1996)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar