Carlsson och Nicander (2005) i sitt Slutrapport Bildgivande System (Malmö Högskola, TEKNIK & SAMHÄLLE ) behandlar delvis områden ljus och spegelns egenskaper utifrån ett historiskt perspektiv.
Redan under 1600-talet utvecklades två olika teorier som skulle förklara hur ljus var uppbyggt. Det vill säga om ljuset var en våg- eller partikelrörelse. Isaac Newton teori var att ljus var en partikelrörelse, men enligt hans beräkningar skulle ljus gå fortare i vatten än i luft, vilket inte stämmer. Men 1802 redovisade Thomas Young sina försök och Newtons partikelteori övergavs och ljus förklarades som en vågrörelse. 1850 visades även att ljushastigheten var mindre i vatten än i luft av Foucault och partikelteorin föll i glömska.
Christian Huygens var den första som framgångsrikt kunde utnyttja vågteorin. Han kunde förklara hur en vågs utseende förändrades i tiden. Denna förklaring kallas Huygens princip. Genom att använda Huygens princip kan man visa att vinkeln mellan gränsytan och vågfronterna är samma som vinkeln mellan strålen och normalen (brytningslagen). Detta samband är en förklaring till varför ljus bryts vid en övergång mellan olika material.
Speglar har funnits redan på de gamla egyptiernas tid, men på 1500-talet började man tillverka glasspeglar i Venedig, genom att man belade glasskivor med tenn eller amalgan på baksidan. Nuförtiden är det framsidan på glaset som poleras och beläggs med ett metallskikt.
....När man funderar om de olika tidspunkterna så verkar det att speglar tillverkades tidigare än teorin om ljus gjorde sitt genombrott....
Speglar är fascinerande, jag läste i Burton och Taylor (1999) att det som förekommer bakom en vattendroppe kan speglas i droppen genom att den fungerar som en lins. En annan intressant sak som de skriver om är att regndroppar fungerar som prismor när solen skiner, vilken färg som ses beror på vinkeln mellan solen, regndroppen och dig själv.
SvaraRaderaReferens
Burton, J. & Taylor, K. (1999). Regn. Malmö: Gleerups Förlag.