onsdag 17 februari 2010

Livet i djuphavet
Mer av två tredjedelar av jordens yta är täckt av havsvatten. Det mesta av havets liv finns nära ytan där solljuset kan tränga ner i vattnet. Under 200 meters djup kommer inte mycket ljus ner. Det är bara några få varelser som klarar av att leva i det mörka, nästan iskalla djuphavet som kallas också för skymningszonen. En del som pärlemorfiskar, simmar till ytan varje natt för att äta. Andra äter av de döda organismer som sjunker ner ovanifrån, eller äter varandra. Många djuphavsdjur har långa tänder, stor mun och lysande kroppsdelar. Att producera ljus inne i sin kropp kallas för bioluminiscens. En del producerar ljus för att locka till sig ett byte, andra använder ljus som försvar. Till exempel kan en kammanet som attackeras producera ett starkt ljus som gör fienden blind ett kort stund (Hedbrough, E. – Livet i havet, 2008).

3 kommentarer:

  1. Det är intressant läsning och spekulera kring hur varelser i havet kan överleva och anpassa sig i totalt mörker. Ljuset för dem är inte en nödvändig källa för att överleva men ändå kan, som kammaneten producera starkt ljus för att underlätta jakten och döda sitt byte. Ett intressant inlägg som på sätt och vis passar till diskussionsämnet är om ni kikar på den här länken: http://www.aftonbladet.se/nyheter/article6493941.ab

    SvaraRadera
  2. Jag instämmer med dig Andreas att detta är en mycket fascinerande fenomen, tänk bara på hur människan är uppbyggd. Vi är beroende av ljus för vårt eget välbefinnandes skull detta rapporterades i en tidning under området hälsa - http://www.abctidning.se/x0503h.html
    Men detta faktum jag även se i mig själv hur mycket lättare livet känns när det är mycket ljus jämfört med hur mycket tröttare man blir under hösten då det är mörkare.

    SvaraRadera
  3. Det skulle vara intressant att kunna visa detta fenomen i skolan för elever, jag tror det finns möjlighet att få elever engagerade i att undersöka hur detta fenomen är möjligt bara de får se exempel. Djur är ofta mycket tilltalande för yngre åldrar så att utgå från djurriket för att ta reda på olika fenomen kan vara en god ide.

    SvaraRadera