fredag 5 mars 2010

Fotosyntesens (assimileringens) under

Växternas värld
Förutsättning för att djur och människor ska kunna leva på jorden är att växterna kan produceras energi med hjälp av solstrålningen. Växterna kan ha de mest varierande livssätt och samhällen med mycket olika strukturer. Växterna kan anpassa sig till de mest olika livsmiljöer och förhållanden. På jorden finns cirka 300 000 växtarter.

Fotosyntesen är världens viktigaste biologiska process. Syret som frigörs vid processen behövs av många organismer för andningen. Växternas gröna färg kommer från klorofyllkornen. Kornens hinnor innehåller stora mängder av klorofyll, som effektivt suger upp ljus. Klorofyllkornen använder solljusets strålningsenergi som drivkraft vid fotosyntesen. Fotosyntesen sker på klorofyllkornens hinnor och den består av två reaktionsserier. Vid ljusreaktionen sönderdelas vattenmolekyler till vete och syre. Samtidigt lagras strålningsenergin i kemiska föreningar som sedan utgör energikälla för den andra reaktionsserien där växten producerar glukos av luftens koldioxid. Av glukos kan växten framställa mer invecklade föreningar, t.ex. stärkelse som är viktigt reservnäring för växterna, eller andra kolhydrater. Av de ämnen som uppstår av fotosyntesens andra reaktionsserie framställer växten också proteiner och fetter.


Referens (Respons, Universum och natur, 1996)

1 kommentar:

  1. Fotosyntesen är som vi har fått lära oss en mycket viktig process och förutsättning för livet på jorden, jag vet inte hur det är med er men jag blir mer och mer fascinerad av hur mycket ljuset är involverad i vårt liv.

    Det skulle vara intressant att arbeta med fotosyntesen med eleverna i de yngre åldrarna med tanke på hur viktig fotosyntesen är. Utmaningen med detta är då hur vi ska kunna få detta innehåll intressant för eleverna.

    SvaraRadera