torsdag 4 mars 2010

Från molekyler till celler och cellgrupper

De första organismerna fick antagligen sin energi direkt från ATP – molekylerna som uppstod i uratmosfären. Nästa steg i utvecklingen var s.k. kemoheterotrofer som fick sin energi från glukos. Sedan utvecklades s.k. fotoautrofiska bakterier som kunde binda solljus och producera socker av koldioxid och vätesulfid eller vatten. I samband med assimilering frigavs syre och på det sättet uppstod så småningom den atmosfären som finns idag. Den här utvecklingen tog ungefär 1,5 miljarder år. När det började samlas syre i atmosfären utvecklades eukariotiska celler: grönalger och encelliga djur som åt grönalger. I nästa utvecklingsskede började cellerna bilda grupper. Det ledde till uppkomsten av flercelliga organismer. Cellgruppernas delar bildade vävnader med specifika uppgifter.

ATP – molekylerna eller adenosintrifosfat är en nukleotids om spelar en central roll i cellens energihantering. ATP används för att driva kemiska processer i cellen som inte kan ske spontant, på grund av att de är energikrävande.

Man indelar alla organismer i två grupper:
1. Autotrofa organismer - kallas biosfärens producenter
2. Heterotrofa organismer - kallas biosfärens konsumenter
Kemoheterotrofer är största delen av alla heterotrofa organismer, människan in
beräknad. De är beroende av den kemiska energi som producerats av autotroferna. Heterotroferna använder organiska föreningar som energikälla och som utgångsmaterial för sina biosyntetiska reaktioner. Autotroferna använder enbart luftens koldioxid som oorganisk kolkälla. Som utgångsmaterial vid syntesen av organiska föreningar behöver autotroferna dessutom vatten och olika mineraler från jordmånen. Växterna är fotoautotrofa organismer. De omvandlar ljusets energi till kemisk energi i samband med fotosyntes av organiska föreningar.

Assimilering kallas också för fotosyntes.





Växtcellen påminner mycket om djurcellen, men skiljer sig bl.a. från den att den innehåller klorofyllkorn med pigment som binder solljus, s.k. klorofyl. Klorofyllkornen kan dela sig självständigt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar