måndag 22 mars 2010

Kattens öga

Hur mycket ser katten?
Synen är kattens viktigaste sinne. Den har mycket förfinad syn med ett synfält på 285 grader. Av dessa är 130 grader med stereoskopiskt seende, det vill säga då bägge ögonens synfält täcker varandra.

Varför lyser kattens ögon i mörkret?
I bakre delen av ögat finns en bildförstärkande mekanism, som består av ljusreflekterande lager, som kallas Tepetum lucidum (lysande matta) som fungerar som en spegel bakom näthinnan, så att ljusstrålarna kastas tillbaka mot näthinnans celler. I totalt mörker ser katten med hjälp av ljud, lukter och känslighet i morrhåren, inte med ögonen.

Kan katter urskilja färger?
Katten kan skilja mellan vissa färger men inte med särskilt stor finnes. Färger är inte viktiga för katten. Den är inställd för att se i svagt ljus, bara en sjättedel av den ljusstyrka, som vi själva behöver för att kunna urskilja rörelser och former. Därför har katten fler av en viss sorts synceller (stavar) än vad människor har, men betydligt färre av tappar som har med färgseendet att göra. En katt har svårt att fokusera på nära håll. Den ser ungefär en halv meters avstånd eller meter.

Synceller för mörkerseende
Det finns två typer av synceller: tappar och stavar. Tapparna ger mörkerseende i gråskala. När skymningen faller försvinner färgerna. Både människor och djur ser bara i svart-vitt i mörker. Långvågigt ljus försvinner först och därefter ljus av kortare våglängd. Tapparna träder gradvis i funktion, mörkeradaptation (mörkertillvänjning). Fullt mörkerseende utvecklas hos katten efter en timme. Blir processen störd av ljus måste adaptationen börja om från början igen.
(Tayler, D. (2009). Allt du inte visste om din katt. Ica Bokförlag)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar