onsdag 31 mars 2010

Svartkroppsstrålning

Jag har tidigare nämnt detta begrepp och det ledde till att jag ville undersöka det lite närmare för att ta reda på vad det egentligen är.

för att tala om vad svartkroppsstrålning bör vi först förstå begreppet svartkropp. En svartkropp är ett objekt som absorberar ljus utan att reflektera det, med andra ord fotonerna tar sig in men inte ut. Åtminstone är det så här det i teorin ska fungera om det är en perfekt svartkropp.

En perfekt svartkropp ser svart ut i rumstemperatur då det absorberar allt ljus utan att reflektera något, men om sedan detta objekt hettas upp till en högtemperatur börjar det glöda. Dock är faktumet att det inte finns någon perfekt svartkropp, då alla objekt avger en så kallad termisk strålning (värmestrålning), denna strålning utsänds så länge objektets temperatur ligger över den absoluta nollpunkten. Men vanligtvis är objekten bättre på att avge och uppta vissa ljusvåglängder än andra vilket gör att inget objekt strålar perfekt (termisk strålning). detta gör att även vår kroppstemperatur kan klassas in som svartkroppsstrålning och inom det infraröda ljuset.

Ett exempel på svartkropp kan vara en vanlig järnstav som hettas upp alltså utsätts för infraröd strålning, järnstaven absorberar strålningen och värms upp för att sedan när den har kommit upp i tillräckligt hög temperatur börja glöda.

Referenser:
www.ne.se/svartkroppsstrålning
www.docs.kde.org/stable/sv/kdeedu/kstars/ai-blackbody.html
www.sv.wikipedia.org/wiki/svartkropp
Persson, J.(2007). Vågrörelselära, akustik och optik. Poland: Studentlitteratur

1 kommentar:

  1. Detta var intressant men skulle du kunna ge exempel på vad en svartkropp skulle kunna vara för något?

    SvaraRadera