söndag 21 mars 2010

Ljus som partikel = sant???

Jag har i ett tidigare inlägg pratat om ljus som en vågrörelse och att då börja prata om ljus som partiklar kan i vissa sammanhang verka som en motpol eller motsägelse till tidigare kunskap. Men i sanning så visar ljus både på partikelliknande egenskaper såsom det visar vågegenskaper.

Dock när det talas om ljuspartiklar handlar det om fotoner. En foton är en så kallad utbytespartikel(kallas också för ljuskvantum) som förmedlar den elektromagnetiska kraften som finns mellan partiklar med elektrisk laddning, med andra ord energi.

Fotonernas energi ökar när våglängden minskar. ett exempel på detta är UV-strålningen, UV-fotonerna är mer energirika än fotonerna i det synliga våglängdsområdet. Det är detta som gör UV-strålningen till farlig och som gör att vi måste vara försiktiga och skydda oss i solljuset.

Ett intressant fakta när det gäller fotoner(ljuspartiklar) så används dessa för att driva rymdfarkoster framåt. Tydligen är denna så kallade fotondrift nödvändig för att komma upp i höga hastigheter.


Referens:
Hobson, A. (2007). Physics, concept & connections. (fourth edition).
Persson, J. (2007). Vågrörelselära, akustik och optik. Poland: Studentlitteratur.
Bonniers Uppslagsbok (2009)
www.smhi.se/kunskapsbanken/meteorologi/uv-stralning-1.3849

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar