onsdag 31 mars 2010
Svartkroppsstrålning
för att tala om vad svartkroppsstrålning bör vi först förstå begreppet svartkropp. En svartkropp är ett objekt som absorberar ljus utan att reflektera det, med andra ord fotonerna tar sig in men inte ut. Åtminstone är det så här det i teorin ska fungera om det är en perfekt svartkropp.
En perfekt svartkropp ser svart ut i rumstemperatur då det absorberar allt ljus utan att reflektera något, men om sedan detta objekt hettas upp till en högtemperatur börjar det glöda. Dock är faktumet att det inte finns någon perfekt svartkropp, då alla objekt avger en så kallad termisk strålning (värmestrålning), denna strålning utsänds så länge objektets temperatur ligger över den absoluta nollpunkten. Men vanligtvis är objekten bättre på att avge och uppta vissa ljusvåglängder än andra vilket gör att inget objekt strålar perfekt (termisk strålning). detta gör att även vår kroppstemperatur kan klassas in som svartkroppsstrålning och inom det infraröda ljuset.
Ett exempel på svartkropp kan vara en vanlig järnstav som hettas upp alltså utsätts för infraröd strålning, järnstaven absorberar strålningen och värms upp för att sedan när den har kommit upp i tillräckligt hög temperatur börja glöda.
Referenser:
www.ne.se/svartkroppsstrålning
www.docs.kde.org/stable/sv/kdeedu/kstars/ai-blackbody.html
www.sv.wikipedia.org/wiki/svartkropp
Persson, J.(2007). Vågrörelselära, akustik och optik. Poland: Studentlitteratur
Laser
Laser är en beteckning eller så kallade förkortning av:
Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation
(svensk översättning: Ljusförstärkning genom stimulerad emission av strålning).
Laser är alltså utifrån denna vetskap inte ljus utan en teknik som framställer en ljusstråle med hög intensitet.
Lasern består av 2 nyckeldelar, dessa är:
- Optisk förstärkare - denna ökar ljusets intensitet varje gång ljuset passerar genom den och består vanligtvis av två stycken speglar.
- Optisk resonator - hjälper eller leder ljuset att återkomma till förstärkaren och är alltså orsaken till cirkulationen som gör laserljusstrålen så intensiv (det är detta som är emissionen).
- Koherens = mått för korrelationen mellan faserna för olika punkter på vägen
Laserljuset är inte heller begränsat till ett specifikt våglängdsspektrum utan kan förekomma över hela det infraröda, synliga och ultravioletta spektrat ända ner till röntgenstrålningen.
Laserljuset är grupperad i säkerhetsklasser på grund av dess intensitet (internationell skala).
Klass Effekt
1 Låg, orsakar inga ögonskador
1M Låg, orsakar endast skador om strålen samlas med optik
2 Medium, synlig laser som ger ögat tid att blinka innan skador uppkommer
2M Medium, synlig spridd laser som skadar ögat om strålen samlas optiskt
3R Hög, gränsfall för vad som skadar ögat, strålar som träffar ögat tillfälligt ger inga skador
3B Hög, strålen får ej träffa ögat, kan även skada hud
4 Mycket hög, strålen är farlig för ögon och hud samt att den även kan orsaka brand
Några exempel på lasertyper:
- Rubinlaser - används till att avlägsna tatueringar och födelsemärken, samt inom läkarvetenskapen
- Halvledarlaser (diodlaser) - används i laserpekare, laserskrivare, cd-/dvd- spelare och inom fiberoptisk kommunikation
- Koldioxidlaser - används inom industrin för att skära och svetsa
Referens
www.sv.wikipedia.org/wiki/laser
Persson, J. (2007). Vågrörelselära, akustik och optik. Poland: Studentlitteratur
Bonniers uppslagsbok (2009).
Richters Bildlexikon. (2001). Vetenskap
tisdag 30 mars 2010
Kamera - teknik i barnens vardag
Benämningen kamera kommer från latinets "camera obscura" som betyder mörkt rum. På 1500-talet visste man att i ett mörkt rum med ett litet hål i ena väggen uppträdde på motsatta väggen en upp- och nedvänd bild på landskapet utanför. En tillämpning av denna princip är den enkla hålkameran, där "linsen" utgörs av ett litet hål, stort som ett nålstick. På 1700-talet kom man på att silversalter var ljuskänsliga. Genom att man under 1800-talet kom på olika sätt att göra avbildningen beständig, kunde kameran utvecklas, och de första fotografierna framställas. Fransmannen Joseph Nicéphore Niépce var den förste som gjorde en kamera 1826 men det tog åtta timmar att exponera bilden och den blev väldigt oskarp.
En kamera består av en ljustät kammare i vilken det i ena änden sitter ett objektiv eller motsvarande och i den andra något ljuskänslig material. En bild projiceras på det ljuskänsliga materialet, och denna bild kan reproduceras till ett fotografi. På äldre kameror fastnar bilden på en film. Digitala kameror lagrar istället bilderna elektroniskt.
Ljus från motivet släpps in i kameran när slutaren öppnas och kommer in via kamerans lins. Linsen fokuserar ljuset för att skapa en bild på ett mikrochip. Bilden delas upp i tusentals mycket små pixlar. Chippet lagrar information om färgen på varje pixel i minnet. Bilden kan sedan överföras till en dator.
(wikipedia.se, Globe.förlaget (2008). Hur saker fungerar)
söndag 28 mars 2010
Ljus och teknik
En solcell eller en fotovoltaisk cell är en anordning som består av halvledare, som leder den elektriska strömmen och dioder. Dioder är en elektrisk komponent som leder elektrisk ström i endast en riktning. När dioderna i anordningen belyses av solen uppstår elektrisk ström. Se bilden nedan:
När solinstrålningen (ljuset) träffar solcellen lösgörs elektronerna i den dopade kiselplattan och utjämnar sig. En elektronrörelse från plus till minus startar. Metallkontakterna på fram- och baksidan tar upp laddningen i form av elektrisk ström. Solcellen består av två kiselplattor som har en positiv motsvarande negativ sida.
Dagens solceller har en verkningsgrad i storleksordningen 20 % och är ännu ganska dyra. "Det finns på marknaden olika slag av leksaker som innehåller solceller av kisel som vid belysning ger elektrisk ström som kan driva en liten motor" (Ginner & Mattsson, 1996, s. 179). Andra vardagliga exempel är små lampor för trädgårdsbelysning, där solceller används för att undvika kabeldragning. Andra mindre energikrävande apparater som drivs med hjälp av solceller är miniräknare.
Det finns en annan teknisk anordning som kallas solfångare men solfångare har inte samma egenskap som solcellen. Det är viktigt att urskilja dessa två tekniska komponenter då solfångare omvandlar energin i solens strålar till värme. Genom solfångare cirkulerar vatten som värms upp av solen. Det går att lagra värmen som samlas från solfångare i välisolerade tankar och använda värmeöverskottet till vintern.
Referenser
Andersson, B. (2008). Grundskolans naturvetenskap - Helhetssyn, innehåll och progression
Ginner, T. & Mattsson, G (1996). Teknik i skolan (red.)
Wikipedia
fredag 26 mars 2010
Handledning 25/03 10
onsdag 24 mars 2010
Intervju " Varför tror ni att man kan se sig själv i spegeln"- årskurs 1 (24.03.10)
tisdag 23 mars 2010
Inför handledningen den 25/3
Genomförande i förskola och skola: Vi kommer genomföra ett lärandetillfälle då vi tillsammans med eleverna ska genomföra experiment och ta reda på samt diskutera kring frågan: Vad innebär det att ljus reflekteras? Frågan har utgångspunkt från Concept Cartoon. Vi vill genomföra ett experiment med laserpekare som ljuskälla och en spegel. Barnen/eleverna ska få testa själva och upptäcka på egen hand vad som händer när man lyser med en laserpekare på en spegel. De ska även ändra vinkel för att se hur reflektionen och träffpunkten skiljer beroende på vart man står i förhållande till spegeln. Efter en stund kommer vi byta och låta barnen/eleverna lysa direkt på väggen istället för att kunna se ifall det är någon skillnad. Vad upptäcker de? För att synliggöra ljusets reflektion ännu mer kommer vi använda oss av snöre och tennisboll för att demonstrera ljusets reflektion.
Först ska spegeln stå mot en vägg och efter en stund byter vi och lägger den ner på golvet. Barnen eller eleverna ska då lysa med laserpekaren igen på spegeln samtidigt som vi vuxna visar med både snöre och tennisboll, hur ljuset reflekteras. Sen ska vi även med barnen eller eleverna diskutera och undersöka om spegelbilden är sann? Till det kommer vi genomföra ett litet experiment då barnen och eleverna ska få skriva sitt förnamn på ett A4papper och hålla upp det framför sig mot spegeln. Vad händer?
Det här är vad vi har kommit fram till hittills i vår planering av lärandetillfället. Vi undrar över om det måste vara exakt samma typ av lektion för både barn och elever? Den kognitiva nivån skiljer sig rätt mycket från barn i förskolan till eleverna i skolan och därför kan det vara bra att ha en varierande lektion som utmanar istället för att uttråka. Svaren på intervjuerna kan se olika ut beroende på vilka erfarenheter barnen och eleverna har och därför kan det vara svårt att utgå från att lektionsplaneringen håller för var och en av oss. Med andra ord, hur identiska ska våra lektioner vara inom gruppen?
måndag 22 mars 2010
Kattens öga
Synen är kattens viktigaste sinne. Den har mycket förfinad syn med ett synfält på 285 grader. Av dessa är 130 grader med stereoskopiskt seende, det vill säga då bägge ögonens synfält täcker varandra.
Varför lyser kattens ögon i mörkret?
I bakre delen av ögat finns en bildförstärkande mekanism, som består av ljusreflekterande lager, som kallas Tepetum lucidum (lysande matta) som fungerar som en spegel bakom näthinnan, så att ljusstrålarna kastas tillbaka mot näthinnans celler. I totalt mörker ser katten med hjälp av ljud, lukter och känslighet i morrhåren, inte med ögonen.
Kan katter urskilja färger?
Katten kan skilja mellan vissa färger men inte med särskilt stor finnes. Färger är inte viktiga för katten. Den är inställd för att se i svagt ljus, bara en sjättedel av den ljusstyrka, som vi själva behöver för att kunna urskilja rörelser och former. Därför har katten fler av en viss sorts synceller (stavar) än vad människor har, men betydligt färre av tappar som har med färgseendet att göra. En katt har svårt att fokusera på nära håll. Den ser ungefär en halv meters avstånd eller meter.
Synceller för mörkerseende
Det finns två typer av synceller: tappar och stavar. Tapparna ger mörkerseende i gråskala. När skymningen faller försvinner färgerna. Både människor och djur ser bara i svart-vitt i mörker. Långvågigt ljus försvinner först och därefter ljus av kortare våglängd. Tapparna träder gradvis i funktion, mörkeradaptation (mörkertillvänjning). Fullt mörkerseende utvecklas hos katten efter en timme. Blir processen störd av ljus måste adaptationen börja om från början igen.
Ljusbehandling
Under de mörkaste månaderna i Skandinavien får man ett mycket begränsat antal soltimmar (färre än 30 per månad). Man kan idag framställa artificiella ljuskällor som på ett bättre sätt motsvarar utomhusljuset. Dessa lysrör är varmare (5000K) och ger ett mer vitt sken. Vid ljusbehandling i ljusrum används dessa lysrör med ljusintensiteten på omkring 3000 lux och en ljusbox med tre lysrör kan ge upp till 10 000 lux på en halvmeters avstånd. Man kan sitta i ljusrummet hur länge man vill utan att några hälsorisker föreligger men 0,5 till 2 timmar rekommenderas. En regelbunden användning (i kliniska sammanhang 2- 3 veckors behandling) ger mer effekt.
En tredjedel av svenska folket har sömnproblem. Alecta och Karolinska Institutet har inlett ett samarbete kring stress-, sömn- och återhämtningsforskning.
Betydelsen av sol och UV-ljus vid behandling av hudsjukdomar
Hudläkare har sedan 1900-talets början använt UV-ljusbehandling för olika hudsjukdomar. Läkaren Niels Finsen, Köpenhamn, kunde visa att UV – ljusbehandling av hudtuberkulos var framgångsrikt, och han fick 1903 nobelpris för sina undersökningar och goda behandlingsresultat. Idag finns UV – lampor där man ganska exakt kan ge just de läkande våglängderna för många besvärliga hudsjukdomar.
Ögats ljuskänsliga receptorsystem - ett för de biologiska processerna och ett för seendet
Elektriska ljuset är en otillräckligt bra ersättning för dagsljuset! Både belysningsnivåer och ljuskvalitet (spektral ljusfördelning) är otillräckliga ur biologisk hälsosynpunkt. Strålnings-intensiteten utomhus är många gånger större än inomhus. Utomhus är belysningsstyrkan under dagen varierande mellan 500 lux och 100 000 lux som motsvarar en klar, solig sommardag. Inomhus är belysningsstyrkan oftast mellan 200 till 500 lux. De allra flesta ljuskällor som vanligtvis finns tillgängliga idag utvecklats nämligen för det visuella kravet, strålningsaspekt är i huvudsak förlagt till de våglängder där de visuellt känsliga receptorerna har sin maximala absorption, det vill säga mellan 500 – 700 nm. De biologiskt verksamma receptorerna har däremot sitt absorptionsspektrum mellan 430 och 500 nm. För att åstadkomma den nivå av ljusstrålning inom detta våglängdsområde skulle vara mycket energikrävande och tillföra byggnader alltför stora värmemängder. Ljuskällor av denna typ dock existerar som till exempel LED. Detta utnyttjades förr i tiden i skolor och sjukhus för att minska spridningen av bakterier och virus, något som idag verkar vara bortglömt.
Människors behov av ljus
Ljuset eller ljusstrålning behövs inte enbart för seendet men som sagt tidigare har en avgörande betydelse för vår existens. Homo sapiens har under årmiljonerna utvecklats i en dagsljusmiljö där ljusets växlingar styrt vår tillvaro och utveckling. Detta gäller inte bara synsinnet men också andra biologiska funktioner i kroppen. Dygnrytm, behovet av sömn och vakenhet styrs av ljusets växlingar. Kroppens förmåga att uppta D – vitamin, dess metabolism och dess immunförsvar styrs också av ljuset och möjligen också av andra förhållanden som vi ännu inte tagit reda på.
Vi upplever solstrålningens olika strålningsslag på olika sätt. Infraröd strålning absorberas i huden där det finns celler eller receptorer som registrerar detta som värmestrålning. När känslan av värmen blir för stor ger hjärnan signaler att reglera kroppstemperaturen genom att hudens porer öppnas och man börjar svettas. För upplevelser av UV – strålning saknar människor receptorer - så långt man vet. Däremot upplevs en alltför stor dos av UV – strålning i efterhand som hudrodnad och eventuellt sveda och illamående. Ljusstrålningen absorberas mindre i huden än både UV – och IR – strålning. De ljuskänsliga cellerna eller receptorerna sitter alla i ögat och fungerar på olika sätt beroende på om de har en biologisk eller en visuell funktion. Vi har alltså i ögat två separata ljuskänsliga receptorsystem – ett för seendet och ett för de biologiska processerna.
(www.afconsult.com)
Hur ser vi färger?
Som vi redan vet har ljus av olika färg olika våglängd och det finns tre olika typer av tappar: de som bäst kan uppta (absorbera) ljus av våglängderna 445-450nm (violett), de som bäst upptar ljus av våglängderna 525-535nm (grönt) och de som bäst upptar ljus av våglängderna 555-570nm (gult). De olika tapparna kan "se" olika färger på grund av att de innehåller olika pigment, molekyler som ändras när de träffas av ljus. Men då dök frågan upp i mitt huvud: fastän vi bara har tre tappar så kan vi ändå se fler färger än grönt, blått och gult. Hur kommer det sig?
Jo, då har jag lärt mig följande att anledningen till att vi kan se fler färger är:
- att det kan komma in ljus av mer än en våglängd samtidigt i ögat. Om ljus av två våglängder blandas ser vi inte två färger utan en ny färg och när
- många tappar skickar nervimpulser till hjärnan samtidigt tolkar hjärnan det som en färg. Hjärnan sammanför alla nervimpulser från ögat till en helhet och tolkar informationen
Fotosyntes i undervisnings sammanhang
Naturskolebladet (Nr 64:2007) visar på ett annat sätt hur fotosyntesen kan förklaras till barnen. Man kan använda liknelsen med kocken Klorofyll:
”I varje blad finns det en kock som lagar mat med ingredienserna vatten och luft (koldioxid) på sin spis solen. Maten han lagar är olika orters socker. Kocken får rester över i köket som slängs ut igen och det är syret. På hösten så stänger köket när alla bladen ramlar av. ”
Man kan spela teater för de yngsta barnen och låta möta kocken Klorofyll i skogen eller på ängen bland alla växterna. Barnen kan få smaka på olika sorters socker som kocken har lagat, till exempel strösocker eller skivade morrötter. De äldre eleverna kan göra egna teaterpjäser om kocken Klorofyll och fotosyntesen. På ”you tube” finns en film om fotosyntesen som gjordes av en skolpojke (http://www.youtube.com/watch?v=6b4sDPN8tWo).
Genom att odla och göra odlingsförsök kan elever skapa förståelse för att ljus är viktigt fär växterna. Elever kommer ofta med förslag att en växt behöver vatten, jord och näring för att leva, men glömmer ofta det viktigaste, ljuset! Man kan ställa någon planta på ett ställe utan ljus och en annan på fönsterbänken. Båda får de andra behoven tillfredställa på samma sätt. Man kan också göra slutna kretslopp genom att odla växter i en stor glasburk med tätt lock. Det går bra att använda sig av gräsmattan, täcka en bit med en mörksopsäck och se vad som har hänt efter några veckor med gräset. Man kan skapa konstverk om man klipper till figurer i sopsäcken.
(www.naturskolan.lund.se)
En mycket fin bok om växtligheten, dess livsprocesser och varför är växter så viktiga för människor och djur, hittade jag i mitt barns bokhylla - ”Fantastiska växter”. Den kan klassificeras som en bilderbok med kompletterande faktatext. Underbara bilder bjuder på att ställa många nyfikna frågor hos barnen. Boken behandlar områden som ”Så fungerar växterna, växtriket, vegetationstyper och växter och människor”.
(Bra böcker, 1995, Fantastiska växter.)
Varför är växter gröna?
söndag 21 mars 2010
Intervjun
Frågan löd: Varför tror ni att man kan se sig själv i spegeln?
Dessa var svaren:
- Vatten i spegeln
- Ögon
- Putsad spegel
- Slipad spegel
- Sand
- Svart skiva på baksidan
- En glasruta på spegeln
- En färg under glaset
- Solen
- Ljuset
- Eld
- Lampor
- Vinklar
Ljus som partikel = sant???
Dock när det talas om ljuspartiklar handlar det om fotoner. En foton är en så kallad utbytespartikel(kallas också för ljuskvantum) som förmedlar den elektromagnetiska kraften som finns mellan partiklar med elektrisk laddning, med andra ord energi.
Fotonernas energi ökar när våglängden minskar. ett exempel på detta är UV-strålningen, UV-fotonerna är mer energirika än fotonerna i det synliga våglängdsområdet. Det är detta som gör UV-strålningen till farlig och som gör att vi måste vara försiktiga och skydda oss i solljuset.
Ett intressant fakta när det gäller fotoner(ljuspartiklar) så används dessa för att driva rymdfarkoster framåt. Tydligen är denna så kallade fotondrift nödvändig för att komma upp i höga hastigheter.
Referens:
Hobson, A. (2007). Physics, concept & connections. (fourth edition).
Persson, J. (2007). Vågrörelselära, akustik och optik. Poland: Studentlitteratur.
Bonniers Uppslagsbok (2009)
www.smhi.se/kunskapsbanken/meteorologi/uv-stralning-1.3849
Fotosyntes i förhållande mot cellandning och förbränning
På natten står fotosyntesen still eftersom det inte finns något solljus, men cellerna fortsätter att jobba.
Växter behöver koldioxid för fotosyntesen och djur och människor andas ut koldioxid genom cellandning. I våra celler sker fotosyntesen baklänges. Om man istället eldar trä kommer också koldioxid, vatten och energi att frigöras. Detta sker enligt samma reaktion som vid cellandning, men det finns en skillnad, förbränningsreaktionen kan ske först efter att antändningstemperaturen på trä har uppnåtts. Denna är 300˚C. Cellandningsreaktion sker hos människan vid bara 37 ˚C. Detta eftersom det i kroppen finns ämnen som sänker aktiveringsenergi från 300˚C till 37 ˚C. Cellandningsreaktionen kontrolleras av kroppen.
Vi behöver alltså ha en balans mellan växter och djur för att få rätt balans mellan syre och koldioxid i luften. Man brukar säga till exempel att ett stort träd bildar syre för cirka fem personer. Överskott av koldioxid, som vi människor har orsakat med att förbränna fossila växter och djur, det vill säga olja, kol och naturgas som normalt inte ingår i kolets kretslopp och som levande växter inte har kapacitet att tar upp, bidra till växthuseffekten. Regnskogar och andra skogar huggs ner, skogsskövling leder till att mindre koldioxid kan bindas i växtligheten. Ett överskott av växthusgaser uppstår också från jordbrukets utsläpp av metan. Detta gör att växthuseffekten förstärks och temperaturen ökar som i ett växthus.
Vad är växthuseffekten?
Solens kortvågiga ljusstrålar passerar i stort sett genom växthusgaserna (vattenånga, koldioxid och metan) i atmosfären. Jordytan värms upp och reflekterar i sin tur ut värmestrålning (långvågig strålning), men den hindras av växthusgaserna och en del av värmen strålas tillbaka till jorden. Jorden hålls varmare tack vare växthuseffekten, utan en naturlig växthuseffekt skulle medeltemperatur på jorden vara -18˚C.
(www. human – academy.com)
(www. planetraddarna.se)
Planeträddarna är ett frågespel om energi och värme som barnen spelar on-line och kan vara ett utmärkt komplement till naturvetenskapligt undervisning i skolan. Denna innehåller även en gästbok där barnen kan skriva in kommentarer, funderingar kring framtidens frågor som är högaktuella idag, klimat, miljö och energi. De kan även lämna in tips på vad man kan göra själv eller i skolan. Dessa samlas och publiceras under Livs tips. Ni kan provspela och se…
lördag 13 mars 2010
Ljusets hastighet
Galileo Galilei som levde mellan 1564 och 1642 var den tidigaste kända naturvetenskaps forskare som föreslog att ljuset hade en hastighet. Han gjorde experiment för att ta reda på hastigheten men lyckades inte få något trovärdigt resultat. Hans experiment gick ut på att han och en assistent skickade ljussignaler till varandra i mörkret med lyktor, den ene skickade först och när den andre mottog skickade han en signal som svar.
Den förste som lyckades mäta hastigheten med ett trovärdigt resultat var den danske astronomen Ole Römer 1676. Han studerade Jupiters måne Io:s förmörkelse. Vid denna tid hade man kunskap om himlakropparnas banor och hastigheter och utifrån kunde han räkna ut hur länge förmörkelsen skulle pågå, men hans uträkning stämde inte och utifrån detta kunde han räkna ut ett resultat på ljusets hastighet det blev ca 200 000 000 m/s. Men man visste inte hela avståndet till Jupiter vilket gjorde att värdet inte kunde bli exakt.
Ett flertal har sedan försökt att få ett mer exakt resultat och 1983 bestämdes den nuvarande definitionen av ljusets hastighet och det i vakuum.
Man anser alltså att ljusets hastighet i vakuum är 299 792 458 m/s, detta kan också i många böcker och texter avrundas upp till 300 000 000 m/s.
I materia däremot finns det molekyler och atomer som antingen hindrar ljuset eller växelverkar med ljuset, detta gör att hastigheten i materia är långsammare. När man utifrån detta talar om hastighetsskillnaden mellan ljusets framfart i vakuum och materia används begreppet brytningsindex (n), denna räknas ut genom ljusets hastighet i vakuum (c) delat på ljusets hastighet i materia (v). c/v=n
Både för oss i denna uppgift och i allmänhet kan det vara lite intressant att veta ljusets hastighet i olika material och när man talar om detta utgår man alltid från ljusets hastighet i vakuum 299 792 458 m/s, för att förenkla detta kan vi säga att ljusets hastighet i vakuum är c. Brytningsindexen brukar betecknas som n.
Här nedan ställer jag upp en liten tabell med material och ljusets hastighet genom materialet (c) samt brytningsindexen/hastighetsskillnaden mellan vakuum och material (n)
- Luft - 0.997c - 1,0003n
- Vatten - 0,75 - 1,33n
- Glas - 0,56c-0,71c - 1,4n-1,8n
- Diamant - 0,42c - 2,4n
- Kisel - 0,29c - 3,5n
För att tydliggöra ljusets hastighet kan vi mäta utifrån längdavstånd också.
Sträcka(avstånd) Tid
- Rosenbad - Stockholms slott (300m) 1 miljondels sekund = 1 mikrosekund
- Uppsala - Södertälje (100km) 0,3 tusendels sekunder = 0,3 millisekunder
- 7,5 varv runt jorden (ca 300 000 km) 1 sekund
- Månen - Jorden (380 000km) 1,3 sekunder
- Solen - Jorden 8 minuter och 19 sekunder
Referenser
Persson, J. (2007). Vågrörelselära, akustik och optik. Poland: Studentlitteratur.
Sobel, M I. (1987). Light. The University of Chicago Press.
Wikipedia (10.03.13)
fredag 12 mars 2010
Spegel som ett fenomen i vardag
Ljus teori och spegel - ett historiskt perspektiv
Christian Huygens var den första som framgångsrikt kunde utnyttja vågteorin. Han kunde förklara hur en vågs utseende förändrades i tiden. Denna förklaring kallas Huygens princip. Genom att använda Huygens princip kan man visa att vinkeln mellan gränsytan och vågfronterna är samma som vinkeln mellan strålen och normalen (brytningslagen). Detta samband är en förklaring till varför ljus bryts vid en övergång mellan olika material.
Speglar har funnits redan på de gamla egyptiernas tid, men på 1500-talet började man tillverka glasspeglar i Venedig, genom att man belade glasskivor med tenn eller amalgan på baksidan. Nuförtiden är det framsidan på glaset som poleras och beläggs med ett metallskikt.
....När man funderar om de olika tidspunkterna så verkar det att speglar tillverkades tidigare än teorin om ljus gjorde sitt genombrott....
torsdag 11 mars 2010
Handledning 11 mars 2010
Dagens handledning behandlade den biologiska aspekten av ljus och fokuset låg på fotosyntesen.
Det är inte enbart växter som har fotosyntes även alger, lavar(alg + svamp = lav) och blågröna bakterier har det. Och för att fotosyntes ska uppkomma krävs klorofyll.
Genom fotosyntesen omvandlas koldioxid och vatten till druvsocker och syre.
Koldioxid + vatten (H2O) [solenergi, klorofyll] >>> druvsocker + syre
Även trädens egna lilla "kretslopp" behandlades. Vattnet sugs upp genom rötterna och transporteras upp till övriga delar genom xylemen, medans druvsockret som produceras i bladen via fotosyntesen transporteras ner genom floemen.
Algzoneringen nämndes också.
---------- Vatten yta
- Gröna alger -------- Rött ljus
- Bruna alger --------
- Röda alger ---------Blått ljus
Tankar som kom upp hos oss under detta tillfälle.
- Varför finns växthus?
- Fotosyntesen berör inte bara växter.
- för att liv ska existera krävs vatten, syre och kol.
onsdag 10 mars 2010
Ljusets färger
Här har det skett en brytningspunkt någonstans och min gissning var från fönstret i vardagsrummet. Då tänker nog ni, det kan väl inte bli så tydlig uppdelning av ljusets färger bara av att ljuset går igenom fönstret. Nej, det kan det inte bli och det hade inte regnat heller för den delen. Men vi hade persiennerna neddragna och jag tror det var anledningen till att det vita ljuset från solen delades upp till ett spektrum av olika färger. Det vill säga man får de synliga färgerna uppdelade. Ärligt talat så blev jag helt tagen! För mig har nog inte solljusets färger uppenbarat sig så tydligt för mig förut och jag tyckte det var fascinerande.
Att det vita ljuset bildar ett spektrum av olika färger beror på att ljuset har olika våglängder. Ordet våglängd betyder avståndet mellan två vågtoppar i en vågrörelse. Det vita ljuset som vi kan skåda är en kombination av alla färger (våglängder)
Ljusets frekvens och våglängd
Jo det är nämligen så att ljuset uppvisar tydliga vågegenskaper och detta i sin tur gör att ljuset kan klassas som en sorts elektromagnetisk strålning.
Jag ska utifrån denna vetskap förklara lite om den fysikaliska optiken där ljuset behandlas behandlas som vågrörelser i detta inlägg.
Ljus är dock inte den enda elektromagnetiska strålningen utan en del i det elektromagnetiska spektret då all strålning av denna sort har samma fysikaliska bakgrund. Den olika strålningarna karakteriseras genom våglängd, frekvens och fotonenergi. Frekvens är ett mycket använt sätt att läsa ut vilken strålning som man har att göra med, men all strålning kan inte klassas in med bara frekvensen och då tar man hjälp av de två övriga begreppen.
Det finns ett flertal strålningar i det elektromagnetiska spektret men jag kommer endast gå in lite mer på 3 av dem som jag anser behandla området ljus, osynligt som synligt. Dessa är Infrarött, Synligt ljus och Ultraviolett.
Infrarött
Infraröd strålning brukar också refereras som värmestrålning och alla objekt som har en temperatur har Infraröd strålning. denna strålning har en frekvens på mellan ca 10 upphöjt 11 Hz och 10 upphöjt 14 Hz (Ni får ursäkta men jag får inte till det att 11 och 14 ska vara upphöjda bakom 10, så därför skrev jag det på detta vis istället), men man brukar oftare karakterisera Infrarött utifrån våglängden som är på ca 780 nm till 1 mm.
Infrarött kan även delas in i undergrupper, dessa är:
- NIR - Near Infrared, våglängd 780 - 3000nm
- MIR - Intermediate Infrared, våglängd 300 - 6000nm
- FIR - Far Infrared, våglängd 6000nm - 15000nm
- EIR - Extreme Infrared, våglängd 15000nm - 1mm
Som jag nämnde tidigare så utstrålas Infrarött från alla tempererade objekt, vilket inkluderar levande varelser så som människan. Människans maximum på strålningskurvan kallas för svartkroppsstrålning (37 grader Celsius) och ligger på runt ca 10000 nm. Men även om vi utstrålar Infrarött är det inte lika lätt att känna av denna strålning på annat sätt än som värmeupplevelser på huden.
Skallerormar däremot är en av de djurarter som har särskilda känselorgan som är speciellt känsliga för Infrarött.
Synligt Ljus
Synligt ljus kallas ochså för det optiska området och är det som vi kallar ljus i vardagsspråk. Våglängden för synligt ljus sträcker sig från ca 780nm till 390nm, men det finns inga direkta fasta gränser.
Även det Synliga ljuset delas upp i undergrupper och dessa är mer kända som färger, detta har sitt ursprung i Newtons arbeten. Men till skillnad från Newton anser dagens forskning att det handlar om 6 färger istället för 7 som Newton listade. Tydligen anses den 7:e färgen bara vara tillagd av numerologiska skäl.
Varje färg har sitt eget våglängdsspann:
- Rött 780 - 622nm
- Orange 622 - 597nm
- Gult 597 - 577nm
- Grönt 577 - 492nm
- Blått 492 - 455nm
- Violett 455 - 390nm
Ultraviolett
Direkt efter området med synligt ljus kommer området med den Ultravioletta strålningen, detta område omfattar våglängden 390nm - 1mm. den Ultravioletta strålningen karakteriseras ofta genom fotonenergi.
Ultraviolett strålning är så energirik att den agerar skadligt på biologiskt material som till exempel hud mm. Men på grund av detta kan Ultreviolett användas som steriliserings redskap.
Ultraviolett kan liksom Infrarött och Synligt ljus delas in i undergrupper:
- NUV; När-UV, 390nm - 200nm
- FUV / VUV; Fjärr-/ Vakum-UV, 200nm -10nm
- EUV; Extrem-UV, 31nm -1nm
NUV kan delas in i 3 ytterligare kategorier:
- UVA, 390nm -315nm
- UVB, 315nm - 280nm
- UVC, 280nm - ...
En viktig sak att tänka på för solarieanvändare är att solarielysrören producerar relativt mycket UVB-strålning.
När det gäller UVB-strålning är den skadlig för hud och ögon, men den har även positiva egenskaper såsom att den hjälper till att producera Vitamin D i huden.
Begreppsförklaring
Frekvens är ett mätningsbegrepp som mäter antalet repeterande av en händelse inom ett givet tidsintervall. till exempel när det handlar om ljus blir antalet cykler av den repeterande vågformen per sekund. Frekvens mäts i Hertz (Hz). Hastigheten dividerat med våglängden producerar Frekvensen.
Våglängd är avståndet mellan repeterande delar av ett mönster.
Fotonenergi är det elektromagnetiska fältets energikvantum. (detta handlar om energi som frigöres när elektroner frigörs)
nanometer är ett längdmått, 1nm = 0,000 000 001m
Referenser:
Persson, J. (2007). Vågrörelselära, akustik och optik. Poland: Studentlitteratur
Wikipedia
fredag 5 mars 2010
Fotosyntesen sker i växternas blad
Fotosyntesens (assimileringens) under
Förutsättning för att djur och människor ska kunna leva på jorden är att växterna kan produceras energi med hjälp av solstrålningen. Växterna kan ha de mest varierande livssätt och samhällen med mycket olika strukturer. Växterna kan anpassa sig till de mest olika livsmiljöer och förhållanden. På jorden finns cirka 300 000 växtarter.
Fotosyntesen är världens viktigaste biologiska process. Syret som frigörs vid processen behövs av många organismer för andningen. Växternas gröna färg kommer från klorofyllkornen. Kornens hinnor innehåller stora mängder av klorofyll, som effektivt suger upp ljus. Klorofyllkornen använder solljusets strålningsenergi som drivkraft vid fotosyntesen. Fotosyntesen sker på klorofyllkornens hinnor och den består av två reaktionsserier. Vid ljusreaktionen sönderdelas vattenmolekyler till vete och syre. Samtidigt lagras strålningsenergin i kemiska föreningar som sedan utgör energikälla för den andra reaktionsserien där växten producerar glukos av luftens koldioxid. Av glukos kan växten framställa mer invecklade föreningar, t.ex. stärkelse som är viktigt reservnäring för växterna, eller andra kolhydrater. Av de ämnen som uppstår av fotosyntesens andra reaktionsserie framställer växten också proteiner och fetter.
Referens (Respons, Universum och natur, 1996)
torsdag 4 mars 2010
Reflektion
Diffus reflektion & klar reflektion
Det vanligaste förekommande exemplet när man pratar om ljusets reflektion i förhållande till klara ytor är spegeln (spegling). När ljusvågorna träffar spegeln (infallsvinkeln P), som på bilden ovan, sker det en klar brytning, ett s.k. brytningsindex (NE). Varför reflektionen av ljuset på ytan av spegeln blir så klar är för att ojämnheten mellan ytan och metallen är lägre än våglängden på ljuset. Skulle däremot våglängden på ljuset vara högre än spegeln skulle bilden av dig själv bli diffus (oklar). Sammanfattningsvis utifrån bilden kan vi se att P (infallsvinkeln) är lika stor som O (reflektionsvinkeln) och brytningen bildar en klar ljusreflektion.
Diffus reflektion
Ljusets färger och reflektion
Det vi till vardags ser och upplever i vår värld kan vi tacka ljuset för. "Nästan allt ljus som synd på jorden kommer från solen. I solens inre pågår ständiga kärnreaktioner som påminner om dem som försiggår i kärnkraftverk" (Härstedt, 1981, s. 38). Solens kärnreaktioner resulterar till att det uppstår strålning och en del av den strålningen påverkar livet på jorden.
Det vi upplever i världen har färg. Vad kan det bero på att vi uppfattar ljuset som olika färger? Jo, det beror på att allt vi ser eller kan uppfatta reflekterar ljus från en ljuskälla och studsar till våra ögon och hjärnan registrerar det vi ser som olika nyanser eller färger. Uppfattar vi färgen vit så innebär det en sammanblandning av rött, gult, grönt, blått, violett och ännu fler färger. Och när ljusets alla färger träffar något föremål reflekteras ljuset på föremålet och vi uppfattar en eller en blandning av färger. När ljusets alla färger reflekteras från ett föremål uppfattar vi föremålet som vit. Motsatsen till det är när ett föremål suger åt sig allt ljus och återger inte någon reflektion, då uppfattar vi föremålet som svart.
Referenser
Härstedt, J. (1981) Materia och energi. Liber Läromedel: Stockholm
Nationalencyklopedin (100304) Reflexion
Från molekyler till celler och cellgrupper
ATP – molekylerna eller adenosintrifosfat är en nukleotids om spelar en central roll i cellens energihantering. ATP används för att driva kemiska processer i cellen som inte kan ske spontant, på grund av att de är energikrävande.
Man indelar alla organismer i två grupper:
Kemoheterotrofer är största delen av alla heterotrofa organismer, människan inberäknad. De är beroende av den kemiska energi som producerats av autotroferna. Heterotroferna använder organiska föreningar som energikälla och som utgångsmaterial för sina biosyntetiska reaktioner. Autotroferna använder enbart luftens koldioxid som oorganisk kolkälla. Som utgångsmaterial vid syntesen av organiska föreningar behöver autotroferna dessutom vatten och olika mineraler från jordmånen. Växterna är fotoautotrofa organismer. De omvandlar ljusets energi till kemisk energi i samband med fotosyntes av organiska föreningar.
Assimilering kallas också för fotosyntes.
Växtcellen påminner mycket om djurcellen, men skiljer sig bl.a. från den att den innehåller klorofyllkorn med pigment som binder solljus, s.k. klorofyl. Klorofyllkornen kan dela sig självständigt.
Livet uppstod ur livlös materia
Aminosyror är en av de centrala föreningarna i den levande naturen. Man känner till 26 enkla aminosyror. Organismerna skapar aminosyror genom att bryta ner proteiner med hjälp av vatten.
Glukos är ett av de viktigaste kolhydraterna och används som energikälla av djur och växter. Beteckningen druvsocker kommer av att den förekommer i vindruvor , där den dock inte är den enda sockerarten. Druvsocker skapas genom fotosyntes.
Nukleinsyror är molekyler som i cellen lagrar de genetiska uppgifterna och överför dem, och upprätthåller genetiskt styrda funktioner.
Oxidering är en reaktion där en atom tar emot elektroner. Oxidering är bland annat brand och förmultning. För att oxideringen ske måste det finnas ett annat ämne som kan ta emot elektroner. En motsatt reaktion till oxidering är reducering som är en reaktion där en atom tar emot elektroner.
Proteiner är komplexa organiska ämnen med hög molekylvikt. Tillsammans med polysackarider, fetter, och nukeinsyror utgör proteinerna huvudbeståndsdelen i allt levande.
Idag uppstår liv bara ur andra levande organismer. Levande organismer kan föröka sig och överföra sin arvmassa till följande generationer. Alla organismers grundstruktur består av en cell, förutom virus och viroider som befinner sig på gränsen mellan den levande och den livslösa naturen. Virusen kan bara utvecklas inne i andra organismers celler, eftersom virus saknar förmåga att bygga upp protein. Viroider är mindre än virus och orsakar många olika växtsjukdomar. Levande organismer använder energi för att motstå yttre fysikaliska krafter, medan livslösa ting helt och hållet är utlämnade åt fysikens lagar.
måndag 1 mars 2010
Seminariet mål, bedömning och utvärdering / 010310
Vi började med att diskuterade runt summativ och formativ bedömning och vad dessa innebär för oss lärare i tidiga åldrar. På vilken sätt används summativ bedömning i förskolan/ lågstadiet? Utifrån våra erfarenheter kom vi fram till att summativ bedömning kan vara förberedande till ett utvecklingssamtal samt de skriftliga omdömena. Andersson (2008) skriver att formativ bedömning/utvärdering ger vägledning till hur fortsatt undervisning ska formas. Vi själva anser att den formativa bedömningen påverkar elevers kunskapsutveckling och lärares undervisning ömsesidigt.
På vilket sätt ska man som lärare arbeta och eventuellt förbättra den formativa bedömningen i verksamheten? Det är svårt att ta en direkt ställning som studenter, anser vi. Det känns att erfarenheter i klassrummet blir i första hand utgångspunkter till bedömningsarbetet och tankar runt förbättring. Vi pratade om att metoden som en lärare kan knyta an till formativ bedömning är att arbeta med t.ex. portfolio då progression i elevers kunskapsutveckling dokumenteras samt elevers egen lärandet synliggörs. Vi pratade om hur en lärares dokumentation ska se ut för att den formativa bedömningen fyller sin funktion. Här insåg vi vikten att elevperspektivet på innehåll/inlärning måste iakttas samt att undervisningen anpassas till elevers strategier till att erövra ny kunskap.
En annan reflektion som vi fick under förmiddagens föreläsningar behandlade ovan beskriven problematik. Vi insåg här hur samarbetet mellan förskola och skola kan ske med att bryta ner de övergripande målen till den aktuella årskursen samt hur en kontinuerlig progression i måluppfyllelse kan synliggöras för alla lärare på vägen.
I sammanhanget diskuterade vi även om åtgärdsprogram och IUP i anknytning till hur målen ska uppnås hos alla elever och hur bedömningen påverkar arbete med dessa.